Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi, çürük ya da çürük dışı sebeplerden dolayı meydana gelen dişteki sert doku kayıplarının tedavi edilmesidir. Diş dokusu kaybının tedavisi sırasında dolgu ismini verdiğimiz özel materyalleri mevcut çürük veya diş doku kaybının yerine dişin anatomisine uygun olacak şekilde uygulanır.

Diş hekimliğinin eski dönemlerinde halk arasında siyah dolgu diye bilinen amalgam dolgular günümüzde oldukça nadir kullanılmakta veya bir çok hekim tarafından terk edilmiş durumdadır. Amalgam dolguların yerini günümüzde daha estetik daha doğal ve diş renginde olan kompozit dolgular almıştır. Uygun koşullar ile kurallarına uygun olarak yapılan kompozit dolgular hastanın ağız hijyenine dikkat etmesiyle çok uzun yıllar ağızda kalabilmektedir.

Hastalarımız tarafından sorulan en sık sorulardan birisi de dolgu yapımı esnasında ağrı hisseder miyimdir? Bunun cevabı yüzeysel olan diş çürüklerinde anestezi uygulamaksızın dahi ağrı hissedilmeyeceği eğer mevcut çürük derindeyse basit bir lokal anestezi ile dişin restorasyonu kompozit dolgu ile ağrı olmaksızın tamamlanabilmektedir.

Erken dönemde saptanan çürükler daha ileri tedavi yöntemi gerekmeksizin sadece basit kompozit dolgularla kolay bir biçimde tedavi edilebilmektedir. Bu da bize düzenli olarak diş hekimi kontrolünün  faydalarını göstermektedir.

Hastalarımız tarafından en çok sorulan sorulardan birisi de dolgudan hemen sonraki beslenme durumudur. Eğer dolgu esnasında anestezi uygulanmamışsa tedavinin hemen akabinde hastamızın beslenmesinde bir süre kısıtlaması yoktur.